Det finns många olika CMS vilket står för Content Management System som hjälper dig att fylla din blogg eller din hemsida med innehåll, text och bild. Det system som tycks var mest populärt bland icke kommersiella användare är WordPress. Det är inte konstigt då det går att sätta upp en sida gratis samtidigt som det är ett mycket enkelt system att arbeta i.

Det innebär inte att det inte finns några finesser, tvärt om, det finns massor av plug-ins som gör att du kan få många olika funktioner. Du kan göra enkäter, öppna en webb-handel och mycket mycket mer. Alltså är Wordpress ett mycket bra alternativ. Vad som också är bra är att det finns så många användare som gör att systemet utvecklas hela tiden.

Hur ska din sida se ut

För att skapa en webbplats behöver du en mall som gör att saker hamnar på rätt ställe. Hos WordPress finns en mängd olika mallar som kallas teman. Många är gratis och andra kostar en slant. Det skiljer inte mycket i funktion så mallarna som är gratis går alldeles utmärkt att använda. Det gäller särskilt dig som inte bygger en kommersiell webbplats.

Dessa mallar har även ett specifikt tema som gör att du kan förstärka ditt budskap genom att välja rätt mall. Vare sig du bygger en sida till din förening eller till din egen hobby är det smart att göra en lista över vilka funktioner din sida ska ha. Under Utseende/Ladda upp teman i WordPress vänstermeny kan du enkelt filtrera bort sådant du inte behöver.

Var gärna lite tråkig

Då du väljer tema ska du även välja typsnitt. Tänk då på att välja ett som ger hög läsbarhet. Roliga typsnitt är svårlästa och saker som rör sig hela tiden stör läsaren. För att öka läsbarheten ska det finnas luft mellan stycken och en tydlig uppdelning av texten med mellanrubriker. Skriv kort och koncist med det viktigaste först, du vet inte när besökaren slutar läsa.

Har du tur hittar du ett tema som passar dina syften perfekt. Vill du däremot ändra färger och fonter bör du kontrollera att det är möjligt att göra det i ditt gratistema. Ju mer det går att justera temat, desto mer personlig blir din sajt. Men fortfarande kvarstår rådet att vara lite tråkig, blanda inte färger och typsnitt hej vilt, det stör läsaren.

Dina besökare kommer via mobilen

I Sverige går cirka 70 % av all internettrafik via mobiler. Då du väljer tema och i övrigt designar din webbplats ska du ha det i åtanke. Välj ett tema som inte blir för stort på bredden. Du ska se till att du väljer ett mobilanpassat tema som är responsivt. Det betyder att din sajt anpassar sig till vilken skärmstorlek besökaren har.

Om du vänder dig till svenska besökare ska du välja ett svenskt tema. De flesta teman är på engelska och det går bra att använda ett sådant gratistema. Det som kan hända är att hjälptexter inte blir på svenska om du inte kan byta ut dem mot svenska. I värsta fall kanske temat inte kan hantera å, ä och ö.

Support för ditt tema

I temat finns det säkert en hel del funktioner som du vill använda. Kontrollera att det finns support eller guider till ditt tema som förklarar hur du får ut så mycket som möjligt ur temat. Kanske kan du koda och bygga moduler själv eller så kanske du bara vill aktivera en funktion. Då är det viktigt att du kan få hjälp.

Många gratis WordPress-teman

Det finns gott om teman till WordPress, många i själva systemet under Backend. Många är på svenska och då du väljer ett tema känner Wordpress av att installationen är svensk och temat kommer på svenska. Fördelen med dessa teman är ju just att de är gratis. Nackdelen är att de kan vara svåra att anpassa och att du inte kan få någon support på dem.