WordPress är ett av de absolut mest populära och största verktygen när det gäller hantering av hemsidor och bloggar. Med hjälp av WordPress kan du sätta upp egna bloggar eller hemsidor utan någon särskild kunskap om webbdesign och programmering av hemsidor. Enligt WordPress själva använder 34 % av webben WordPress. Det gäller allt från personliga bloggar till de största webbplatserna för nyheter.

Att WordPress har vunnit så många marknadsandelar och blivit så framgångsrikt bidrar sannolikt deras höga användarvänlighet till. Det är mycket enkelt och intuitivt att använda, även för nybörjare. Om du väljer att blogga hos WordPress kan du ha flera bloggar listade i samma konto och du kan även bevaka dina favoritbloggar och skriva kommentarer via samma inloggning och gränssnitt.

Skaffa en gratis webbplats eller blogg!

Ett stort plus med WordPress är givetvis att det är gratis, oavsett om det gäller en enklare blogg eller en mer omfattande webbplats. WordPress erbjuder mängder av kostnadsfria, anpassningsbara designalternativ och teman. De är även i regel mobilanpassade redan från starten. Det finns även mer avancerade teman som erbjuds mot en kostnad för den som vill vara mer unik.

Bland funktionerna kan nämnas att det är SEO-anpassat. I verktygets användargränssnitt finns tydliga fält för att optimera innehållet för sökmotorer. WordPress går att använda smidigt även när du är på språng, har hög säkerhet och de många designerna går att använda som de är eller anpassa efter dina behov. Webbplatser som skapas med WordPress är responsiva för digitala enheter.

WordPress startade som ett bloggverktyg

WordPress startades redan 2003 av entreprenörerna Mike Little och Matt Mullenweg. De hade behov av ett välkonstruerat system för publicering. Dagens WordPress bygger på PHP och MySQL. Eftersom WordPress bygger på öppen källkod har det utvecklats enormt mycket genom åren. Från början var det ett enklare bloggverktyg och idag kan det hantera e-handel och mycket mer via dess många olika tillägg.

Idag använder tusentals bloggar och webbplatser WordPress för att hantera sitt innehåll. Det är ett av de mest populära publiceringssystemen på marknaden. Den senaste utgåvan, nummer 5.2.1. släpptes i maj 2019. Alla huvudversioner av WordPress har namngivits efter olika jazzmusiker som en hyllning till musiker som utvecklarna av WordPress-kärnan uppskattar. Här finns bland annat Django Reinhardt, Miles David och Ella Fitzgerald.

WordPress.org versus wordpress.com

Det kan vara klokt att hålla koll på att det är skillnad mellan sidorna vid benämning av wordpress.org och wordpress.com. Det finns en uppdelning som är värd att förtydliga för att undvika onödig förvirring. Det huvudsakliga WordPress är det som ibland benämns som wordpress.org för att tydliggöra att det är den fristående versionen av WordPress. Detta till skillnad från bloggportalen som finns på wordpress.com.

WordPress.com är portalen och den kommersiella bloggtjänsten där användarna kan skapa en egen blogg helt gratis. WordPress.com bygger på Wordpress men användargränssnittet ser lite annorlunda ut. Det finns ett flertal olika teman att välja mellan som i regel är gratis. Det finns dock några tilläggstjänster som kostar pengar även på wordpress.com. WordPress.com drivs av Automattic som är grundat av Matt Mullenweg.

WordPress-communityt

WordPress beskriver själva att de vill att deras programvara ska vara tillgänglig för alla. Användarna har sedan starten varit i fokus. Det är med hjälp av duktiga och entusiastiska utvecklare, designers, forskare och bloggare som WordPress har utvecklats till vad det är idag. Med sin öppna källkod vill de vara med och bidra till en demokratiserad publiceringsprocess. Wordpress-communityn beskrivs som välkomnande och inkluderande.

Styrkor med WordPress

Bland styrkorna hos WordPress kan särskilt nämnas prestanda, säkerhet, åtkomlighet och enkel användning. En styrka är just att det går att skala systemet efter behov. Grundarna vill att det ska krävas minimalt med konfiguration för att komma igång. Fokus för användaren ska istället vara på att skapa innehåll till webbplatsen och kunna fokusera på att förmedla sin produkt, tjänst eller berättelse med hjälp av WordPress.